Námi Stool
Námi Stool

NÁMI KOLLEKCIÓ

MÚLT

Az állandó társadalmi fejlődés miatt logikus lenne a jövőnket optimistán látni, hiszen folyamatosan javulnak, egyszerűsödnek életkörülményeink, a növekvő gazdaság által pedig a lehetőségeink is. Azonban a 2000-es években készült jövőképet ábrázoló science fiction filmek legnagyobb része pesszimista, apokaliptikus, disztópikus világot jelenít meg. A kortárs sci-fi filmekre jellemző pesszimista látásmód is hatással volt a tárgyi környezetükben fellelhető változásra, azáltal hogy gyakran sötét, rideg, ipari, esetleg hideg háborús bútorokat, díszletet elevenítenek meg.

Ezt a morózus hangulatot megtestesítő tárgyak gyakran olyanok, melyek a hétköznapjainkban megtalálhatóak, esetleg designer bútorok. Ez az egyik fontos eltérés a korábbi, 60-70-es évek alatt készülő filmekhez képest, ahol a tárgyi környezetben nagyrészt olyan épített díszletet valósítottak meg, mely egyáltalán nem hasonlít az akkori kor hétköznapjaira jellemző tárgyi környezetre.

A változásra legnagyobb hatással a műszaki tudomány volt. Az egyik leggyakoribb témakör a technológiának, ami jelen életünk szerves részévé vált, a fejlődésének végkimenetelével és mindent átható uralmával foglalkozik. A műszaki tudomány fejlődésének folyamatos gyorsulása és lehetetlennek tűnő megállítása vezethet ezekhez a félelmekhez, amelyre egy lehetséges válaszként jelenik meg a film jelenéhez képesti nosztalgikus múlt megidézése a tárgyi világban. A jelenünkben értéket képviselő tárgyak, bútorok bevonásával egy olyan jövő vizualizálódik előttünk, melyben a közeljövőbeli életünket el tudjuk képzelni. A NÁMI kollekció a posztmodern science fiction filmek tárgyi környezetéről mesél.

A NÁMI kollekció a posztmodern science fiction filmek tárgyi környezetéről mesél.

Námi Stool

NÁMI KOLLEKCIÓ

JELEN

Az erre a témára született bútor teret kíván magának, a kezdeti inspirációt a grandiózus terek, valamint az ezekben számos helyen tapasztalható boltívek adták. A sztereotípiákkal ellentétben olyan formai megoldást alkalmaztunk bútorainknál, amiből első ránézésre nem derül ki azonnal, hogy egy klasszikus sci-fi szett eleméről lenne szó. Az ülő- és fekvőfelület kialakításakor egy szuperintelligens főszereplőt képzeltünk el, aki ennek köszönhetően teljes mértékben uralja testét, és csak néhány óra alvásra van szüksége a regenerálódáshoz. Ezért alkottuk meg a félköríves, ívelt formákat, olyan szokatlan érzést keltve, hogy a párnák csak néhány helyen támasztják meg a testet. A fekvőfelület szinte “kiemeli” magából a felhasználót, ezzel is utalva egyfajta eltávolodásra, dehumanizációra. A hengeres ülőfelület - amely a bútor központi eleme - meghatározza a kevésbé markáns vázszerkezetet, ezáltal egyfajta lebegő hatást kelt.

Námi Stool

NÁMI KOLLEKCIÓ

JÖVŐ

A bútorok teljesen más hatást váltanak ki a felhasználóból amikor rideg ipari környezetben helyezkednek el, mint amikor egy berendezett otthon elemei. Ez alátámasztja és jól szemlélteti azt a megfigyelést, hogy a kortárs sci-fi vizuálokban már nem teljesen megépített díszleteket és futurisztikus műanyag bútorokat láthatunk, hanem egyre inkább egy nem jelentősen elrugaszkodott, a kortárs világhoz illő és hasonló tárgyi világot. A Nami kollekció három bútorból áll. Az ágy alternatívájaként szolgáló heverő egy személy délutáni pihenésére, kikapcsolódására is alkalmas. A kanapé hasonlatához illő pad egy olyan bútor, amely kevesebb helyet foglal, így az előszobában és a többi helyiségben is használható. Két további párnája tovább fokozza szimmetriáját és kiegészítő pihenőfelületként funkcionál. Kis helyigényének köszönhetően a Námi ülőke szinte bárhol elhelyezhető. Jól használható kanapé vagy fotel lábtartójaként is, de önállóan is használható ülőkeként. Egy nagy párnából áll, amelyet szorosan követ az íves fémvázszerkezet.